Hemodialyysi (HD)

Hemodialyysi (HD)

Nämä tiedot on tarkoitettu yksinomaan terveydenhoitohenkilöstölle.

Kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavien potilaiden hoito sairaalassa tai dialyysiyksikössä.

Hemodialyysissä verestä suodatetaan kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä dialyysilaitteessa olevan suodattimen eli dialysaattorin avulla.Yleensä hoito tehdään 3 kertaa viikossa  3-5 tuntia kerrallaan.

AV-fisteli
Jotta hemodiaalyysi voidaan tehdä, tarvitaan veritieyhteys.
Veritietä varten kaksi verisuonta, valtimo ja laskimo, yhdistetään ihon alla käsivarressa niin, että muodostuu yksi suuri verisuoni. Sitä kutsutaan AV-fisteliksi (A= arteria, V= vena). AV-fisteli tehdään hyvissä ajoin, ennen kuin dialyysihoidot aloitetaan.

Keskuslaskimokatetri
Keskuslaskimokatetri on pehmeä muoviletku, joka asetetaan pienessä toimenpiteessä suureen verisuoneen tavallisesti kaulalle tai nivuseen. Keskuslaskimokatetria voidaan käyttää silloin, kun AV-fisteli ei ole vielä valmis dialyysihoidon alkaessa tai jos potilas tarvitsee vain väliaikaisesti dialyysihoitoa.

Miten sairaalassa tehtävä hemodialyysi vaikuttaa potilaan elämään?
Hemodialyysi on tehokas tapa puhdistaa verta nopeasti. Hoito kestää melko lyhyen aikaa, minkä vuoksi se  rasittaa elimistöä. Hoitojen välillä ylimääräinen neste ja kuona-aineet kertyvät kehoon. Jos potilas käy töissä, työajat on yritettävä sovittaa dialyysiyksikön aikatauluihin.

Tuotteet

Klikkaamalla tästä saat lisätietoja kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoitoon tarkoitetuista tuotteistamme.